Erasmus+ „Green spirit“

Rugsėjo 5-15 dienomis devyni gimnazistai kartu su lydinčia mokytoja Viktorija Gailiuviene buvo išvykę į Erasmus+ projektą „Green spirit“, kuris vyko Norvegijoje, nuostabiame Lofoteno salyne. 

Projekte dalyvavo atstovai iš 5 šalių: Lietuvos, Norvegijos, Slovakijos, Rumunijos, Turkijos. Projekto metu dalyviai ne tik dirbo grupėse, kalbėdami bei pristatydami svarbiausias ekologines problemas, bet taip pat turėjo galimybę pasigrožėti nepaprasta Norvegijos gamta, aplankė keletą  Norvegijos miestelių, kopė į kalnus, susipažino su kitų šalių kultūra, patobulino anglų kalbos įgūdžius bei patyrė neišdildomų įspūdžių.

Teko nukeliauti net už poliarinio rato, apie pustrečio tūkstančio kilometrų nuo Lietuvos. Skridome dviem lėktuvais, kėlėmės keltu. Kelionė buvo ilga ir varginanti, tačiau nuotaika išliko puiki.

Kelionės nuovargis dingo išvydus nuo kelto atsiveriančius nuostabaus grožio Norvegijos vaizdus.

Visi projekto dalyviai gyveno nedideliame Stamsundo miestelyje, kuris pasižymėjo nepaprasto grožio kraštovaizdžiu. Gyvenome Norvegijos jūros pakrantėje apsupti kalnų, kiekvieną dieną turėdami galimybę grožėtis kerinčia Norvegijos gamta.

 

Projekto pradžioje susipažinome su projekto dalyviais, žaidėme daug įvairiausių susipažinimo žaidimų. Buvo išties nelengva įsiminti penkiasdešimties dalyvių vardus!

Pirmoji išvyka - į Leknes miestelio savivaldybę. Čia savivaldybės darbuotojas papasakojo apie aplinkosaugos situaciją Lofoteno salose. Tą pačią dieną gavome užduotį ištirti, kaip Leknes miestelio gyventojams sekasi tausoti aplinką.

Beveik kiekvieną dieną vykdavo užsiėmimai projekto tema. Projekto dalyviai kalbėjo apie aktualias ekologines problemas, jų sprendimo būdus, savanorystę, jaunimo požiūrį į ekologiją.

 

Kiekviena projekte dalyvaujanti šalis turėjo parengti savo užsiėmimus pasirinkta tema, kuri glaudžiai būtų susijusi su ekologija.

 

Taip pat kiekvieną vakarą paįvairindavo kultūriniai vakarai, kuriuose kiekviena šalis pristatydavo savo kultūrą, tradicinius patiekalus, šokius, dainas, išmokydavo projekto dalyvius keletą žodžių tos šalies kalba.

Turbūt vienas didžiausių iššūkių visiems projekto dalyviams buvo maisto ruošimas. Kiekviena šalis turėjo gaminti maistą visiems 50 dalyvių. Žinoma, visi stengėsi gaminti tradicinį savo šalies maistą. Darbas virtuvėje pareikalavo ne tik kulinarinių gabumų, bet ir gebėjimų dirbti komandoje, kantrybės.

 

Nuvykę į tokią šalį kaip Norvegija, pasižyminčią išskirtiniu gamtos grožiu, negalėjome jos nepatyrinėti, todėl trečiąją dieną visi projekto dalyviai kopėme į netoliese buvusį kalną, nuo kurio atsivėrė stulbinanti viso miesto panorama. Ketvirtąją dieną vykome į keletą Norvegijos paplūdimių, turėjome galimybę išvysti kitą Lofoteno salų dalį.

 

Žinoma, nepamirštamą įspūdį ir prisiminimus visiems dalyviams paliko kone kiekvieną naktį matytas reginys – šiaurės pašvaistė.

Taigi, projekto metu susipažinome su daugybe įvairių ir įdomių žmonių, išvydome nepaprastą Norvegijos grožį, patobulinome anglų kalbos įgūdžiui, pasisėmėme naujų žinių bei patirties.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas