Pirmosios pagalbos mokymai

Pirmoji pagalba – pradinės pagalbos nukentėjusiam suteikimas ligos arba susižalojimo atveju, dažniausiai atliekamas pašalinio žmogaus iki kol bus suteikta profesionali medicininos pagalba. Pirmoji pagalba paprastai sudaryta iš lengvų metodų, kuriuos gali atlikti žmogus be formalios medicininės kvalifikacijos ir su vietoje prieinamais įrankiais. Pirmosios pagalbos tikslas yra pašalinti arba stabilizuoti nukentėjusio asmens gyvybei gresiantį pavojų.  

Visuomenės sveikatos specialistė Eva Akelytė bei biologijos mokytoja Svetlana Gvozdiova iniciavo mokymus 1g1 bei 1g2 mokiniams. Pamokos metu mokiniai turėjo galimybę praktiškai išmokti itin svarbių pirmosios pagalbos įgūdžių.

Pagrindinis dėmesys buvo skiriamas gaivinimo technikų mokymui bei pagalbos teikimui užspringimo atveju. Mokiniai susipažino su pagrindiniais veiksmais, kurie gali išgelbėti gyvybę – taisyklingu krūtinės paspaudimų ir įpūtimų atlikimu. Naudodamiesi manekenais, jie turėjo galimybę išbandyti šiuos veiksmus praktiškai, taip įtvirtindami žinias apie tai, kaip tinkamai reaguoti, kai asmuo nebekvėpuoja ir neturi samonės.  Pamokos metu taip pat buvo demonstruojama, kaip atpažinti užspringimą ir kokius veiksmus būtina atlikti, kad būtų pašalinta kliūtis kvėpavimo takuose. Dalyviai mokėsi atlikti Heimlicho manevrą – techniką, kuri dažnai naudojama siekiant pašalinti svetimkūnį iš žmogaus kvėpavimo takų. Šios žinios yra itin svarbios kasdieninėse situacijose, ypač vaikams, kurie gali greitai ir tinkamai sureaguoti nelaimės atveju. Svarbu pabrėžti, kad šios pamokos padeda ne tik ugdyti sveikos gyvensenos ir saugumo kultūrą, bet ir suteikia daugiau pasitikėjimo savimi ekstremaliose situacijose.

Autorius:
Eva Akelytė

Nuotraukos:
Eva Akelytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas