Gimnazistai dalyvavo projekto „Black and White“ veiklose

Lapkričio 16-ąją mini daugelis demokratinių valstybių nuo 1995 m., kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Artėjant šiai svarbiai dienai, kuri Lietuvoje šiais metais bus minima jau šešioliktąjį kartą. Šiais metais mūsų gimnazijos mokinės, mokinių savivaldos lyderės Rusnė Leveckytė (IIIg4 kl.) ir Rūta Račiūnaitė (IIIg4 kl.) dalyvavo programos Erasmus+ projekte „Juoda ir balta“ (Black and White), skirtame jaunimo tolerancijos ugdymui. Projekto veiklose, dalyvavo komanda, susidedanti iš jaunimo organizacijų atstovų iš visos Lietuvos, kurie aktyviai įsijungė į tolerancijos ugdymo(si) veiklas.

Įgyvendinant projekto veiklas vasaros atostogų metu Latvijos miestelyje Ramavoje vyko mokymai jaunimo lyderiams. Mums teko susipažinti ir bendrauti su dalyviais ne tik iš Latvijos, bet ir Vengrijos, Italijos, Graikijos, Turkijos. Atvykdami į Ramavą dalyviai turėjo atlikti namų užduotis, kurios buvo numatytos projekte. Kiekvieną dieną vyko dvi mokymų sesijos, trunkančios po 3 valandas. Jų metu vyko diskusijos apie toleranciją, jos poveikį jaunimui, apie tai, kaip galima panaudoti tolerancijai ugdyti Erasmus+ mainų programą, ES teikiamus privalumus ir trūkumus šioje srityje, analizavome, kokias žiaurias pasekmes gali sukelti netolerancija, priešiškumas kitam, kitokiam. Projekto veiklos skatino  atkreipti visuomenės ir jaunimo dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčių problemų (alkoholio, narkomanijos) toleranciją. Šis projektas buvo skirtas ugdyti toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus, kantrybę. Įvairūs socialiniai tyrimai rodo, kad žmonės labiausiai jaučiasi diskriminuojami dėl amžiaus, lyties ir fizinės bei psichinės negalios.

Mokymų metu Lietuvos delegacija buvo atsakinga už pirmos mokymų dienos organizavimą – pristatė pranešimus apie savo organizacijas ir jos vykdomas veiklas, moderavo darbo grupių veiklą, organizavo diskusijas, taikė aktyvius darbo metodus, žaidė simuliacinius žaidimus, kurių metu sprendė įvairias konfliktines situacijas, analizavo jas, teikė siūlymus ir ieškojo problemų sprendimo būdų. Mokymų metu jaunimo lyderiai buvo supažindinti su projektų rengimo taisyklėmis ir galimybėmis, dalyvavo jaunimo organizacijų mugėje. 

Projekto metu buvo gausu kūrybinių užduočių, kurių metu jaunuoliai kūrė naujas projektų idėjas, vaidino galimas filmo pabaigas. Taip pat visus nudžiugino apsilankymas ir susipažinimas su Ryga, tautų piknikas Daugavos saloje įrengtoje poilsio zonoje. Viešnagės pabaigoje kaip tik vyko Rygos miesto šventė, kurios metu projekto dalyviai turėjo galimybę ne tik dar labiau susipažinti su Latvijos sostine, bet ir pajausti, kaip linksminasi Latvijos jaunimas. Daugelis iš dalyvių Latvijos sostinės grožiu gėrėjosi pirmą kartą. Vakarais vykdavo šalių pristatymai – savo draugams pasakojome apie gimtąsias šalis, vaišinomės tradiciniais užkandžiais ir šokome liaudies šokius.

Projekto veiklų savaitė praėjo labai greitai, buvo kupina naujų įspūdžių ir gerų emocijų. Jaunimas susirado naujų draugų, su kuriais tęs bendravimą socialiniuose tinkluose, patobulino ne tik anglų kalbos žinias, nes viso projekto metu vieni su kitais kalbėjome angliškai, bet išmoko ir kitų kalbų žodžių. Namo parsivežė nepamirštamus prisiminimus ir viltį dar kada nors susitikti kituose projektuose.

Jolita Jablonskienė, Raseinių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir socialinių reikalų departamento direktorė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas