Tarptautinis projektas „Plastic Pirates – Go Europe!“

Birželio pradžioje grupė gimnazistų, pasivadinę „Vandensargiais“, kartu su biologijos mokytoja Rūta Kauneckiene vyko į Dubysos regioninį parką dalyvauti tarptautiniame projekte „Plastic Pirates – Go Europe!“.

Šis projektas yra europinis piliečių mokslo iniciatyvos projektas, kurio metu klasės ir jaunimo grupės renka plastiko mėginius iš upelių ar upių ir dokumentuoja rezultatus. Tada surinktus duomenis vertina mokslininkai. Taip jaunieji Europos piliečiai reikšmingai prisideda prie Europos upių būklės, taip pat taršos plastiko atliekomis ir galimų jos šaltinių mokslinių tyrimų.

Projekto metu „Vandensargių“ komandos mokiniai pasiskirstė į keturias skirtingas grupes. Grupė A išskyrė tris Dubysos pakrantės zonas-stotis (paupį, upės šlaitą ir upės slėnį), kiekviena zona užėmė apie 7 m². Kiekvienoje stotyje rastas šiukšles surinko ir nustatė jų skaičių – iš viso 8.

Grupė B rinko šiukšles nustatytoje teritorijoje (20x50 m), vėliau jas surūšiavo ir pasvėrė (iš viso -197 g).

Grupė C išmatavo upės tėkmės greitį (0,4 m/s). Į vandenį prieš upės srovę nuleido tinklą, kuris išbuvo ten 60 minučių, o vėliau siuntė šį tinklą mikroplastiko tyrimui.

Grupė D fotografavo tyrimus įrodančias nuotraukas, klausinėjo kitų grupių darbo metodų, kilusių problemų, rezultatų, išsiaiškino, kad pagrindinis šiukšlių šaltinis - poilsiautojai.

Duomenys apie aptiktas atliekų rūšis (pvz., nuorūkos, plėvelės ar pakuotės), bus paskelbiami įkeliant į skaitmeninį žemėlapį ir jie padės mokslininkams išsiaiškinti įvairių plastiko atliekų rūšių paplitimą. 

Gaila, kad dalis žmonių vis dar neatsakingai žiūri į mus supančią gamtą, tačiau džiaugiamės, kad galėjome sudalyvauti tarptautiniame gamtosaugos projekte, prisidėti prie taršos plastiko atliekomis mokslinių tyrimų bei mūsų aplinkos valymo.

Autorius:
Biologijos mokytoja Rūta

Nuotraukos:
Gimnazistė Saulė Pūkytė, Ig4 kl.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas