Prasminga IIg2 klasės projektinė veikla

Šių mokslo metų rugsėjo mėnesį IIg2 klasės gimnazistai prisijungė prie socialinio ekologinio projekto „Laimingas vanduo – Lietuvos gyvastis“ veiklų. Šio projekto tikslas – vandens telkinių globa ir tyrimai. Bendradarbiaudami su Dubysos regioninio parko vyr. ekologu Vaidu Greičiumi kartu su mokytoja Giedre Karčauskiene spalio mėnesį vykome paimti vandens mėginių tyrimams į Pašešuvio apylinkes.

Buvo paimti vandens mėginiai iš 4 skirtingų vietų: Šešuvio upės, Lūgo šaltinio, tufų atodangos šaltinio ir Pašešuvio dvaro šaltinio. Tyrėme vandens skaidrumą, rūgštingumą, kietumą, geležies ir nitratų jonų kiekį. Tyrimams naudojome indikatorius: universalų, vandens kietumo, geležies ir nitratų jonų kiekiui nustatyti.

Nustatėme, kad skaidriausias vanduo – iš Pašešuvio dvaro šaltinio, didžiausias geležies jonų kiekis ir kietumas – Lūgo šaltinio vandens, nitratų jonų kiekis bei rūgštingumas nebuvo padidėjęs nei viename mėginyje.

Įdomu buvo sužinoti apie tufo uolieną. Lietuvoje ši uoliena susidaro iš kalcio karbonatų nuosėdų, yra klintinės kilmės.

 

Palyginome tufo uolieną su gipsu ir galenitu (nr.1 – tufo uoliena, nr.2 – gipsas, nr.3 – galenitas), tyrėme išvaizdą, svorį ( ėmėme panašaus dydžio gabalėlius ), atlikome kokybinę karbonato jonų reakciją.

​​​​​​​

Visus tyrimo rezultatus jau pristatėme Vilniuje vykusioje respublikinėje gamtos mokslų konferencijoje, kurią organizavo privati „Saulės“ gimnazija ir rajoninėje konferencijoje „Gamta. Mokslas. Žmogus“, kuri vyko mūsų gimnazijoje.

Beliko atlikti numatytus pasirinkto vandens telkinio tvarkymo darbus. Tai darome  jau ne pirmus metus. Vadovaujami Dubysos regioninio parko vyr. ekologo Vaido Greičiaus vėl vyksime prie Dubysos ir tvarkysime nurodytą teritoriją.

Projekto dalyvė, IIg2 klasės gimnazistė, Deimantė Kvietkutė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas