Pažaiskim su priklausomybėmis

Prasidėjus vasarai vis dažniau mintys klaidžioja planuodamos pramogas, smagias veiklas.  Kaip tik apie tai galvodami gimnazijos abiturientai birželio 4 d. sukvietė gimnazijos pirmokus į Raseinių miesto Maironio parką. Susirinkome pažaisti. Tačiau  Ig2 ir Ig4 klasių gimnazistų nuostabai, jie buvo pakviesti „pažaisti su priklausomybėmis“. Vyresniųjų draugų, gimnazijos abiturientų, organizavusių veiklas tikslas ir buvo parodyti, kad į įvairias priklausomybes žmogus dažniausiai įsitraukia palengva, ieškodamas pramogos, atsipalaidavimo, lengvo uždarbio ir panašių dalykų. Lengvam įsitraukimui pasitarnauja patiklumas, naivumas, lengvabūdiškumas, žinių trūkumas. Tik pažaisiu, tik pamėginsiu, visi taip daro, nieko blogo nenutiks...

Vykdydami bendras veiklas, kurdami vaidybines situacijas, gimnazistai bandė suprasti, kad neatsakingas asmeninis poelgis nėra tik asmeninis reikalas. Mes visi esame glaudžiai susieti emociniais, psichologiniais, fiziniais, finansiniais saitais, todėl tiek mano paties, tiek kito neteisingi pasirinkimai daro didelę įtaką mūsų gyvenimo kokybei. O kad tuo įsitikintų ne tik teoriniame lygmenyje, gimnazistai buvo pakviesti grįžti į mokyklą keliu, kuriuo taip pat mėgsta keliauti ir tie, kurie nenori suprasti, kad patys pasirinkę netinkamą elgesį (šiuo atveju rūkymą) savo elgesio pėdsakus ir pasekmes palieka ir kitiems. Nuorūkomis užterštas gimnazijos kalniukas - nevykęs pavyzdys jaunesniems, gamtos teršimas, taisyklių ignoravimas ir savo sveikatos žalojimas.

Tikrai ne pati smagiausia šios dienos veikla buvo rinkti svetimas (o gal ir savas) nuorūkas pakeliui į gimnaziją, tačiau tik per patirtis mes galime įsisąmoninti tiesą, kad kiekvieno asmeninis pasirinkimas „pažaisti su priklausomybėmis“   nėra tik asmeninis reikalas ar problema.

Gimnazijoje nuolat vienu ar kitu būdu mokiniai kviečiami prisiminti, kiek daug įvairių galimybių siūlo mums gyvenimas ir kaip svarbu ugdyti savyje gebėjimą pasirinkti. Vykdydami Raseinių rajono savivaldybė finansuojamą projektą „Menas sveikai gyventi“ gimnazijos pirmokus pakvietėme „pažaisti su priklausomybėmis“, o birželio 6 d. gimnazistai turėjo puikią progą pagilinti teorines žinias dalyvaudami VšĮ „Darnaus vystymo projektai“ vykdomo projekto ,,Nerūkyk - gyvenk sveikiau" prevencinėje paskaitoje - edukacinėje programoje prieš rūkymą, elektroninių cigarečių naudojimą ar kitas priemones, susijusias su psichoaktyvių medžiagų vartojimu, susipažinti su naujausiomis psichoaktyviomis imitacinėmis priemonėmis, fiziniais psichotropinių medžiagų identifikavimo požymiais.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas